logo-site-sefid
Search
Close this search box.
ربات نوریاب با آردوینو

آموزش ساخت ربات نوریاب با آردوینو

در این پست قصد داریم یک ربات نوریاب با استفاده از آردوینو بسازیم. از مقاله قبلی در مورد ساخت ربات نوریاب میدانیم که ربات نوریاب رباتی است که به نور حساسیت داشته و به سمت آن حرکت میکند. مدلی از ربات نوریاب که قبلا ساختیم بدون استفاده از میکروکنترلر ساخته شده بود اما در این پست قسمت قصد داریم تا ربات خود را با کمک میکرو کنترلر آردوینو بسازیم. در ادامه لیست قطعات مورد نیاز برای ساخت این ربات را با هم بررسی خواهیم کرد.

قطعات مورد نیاز برای ساخت ربات نوریاب با آردوینو

گیربکس 4 عدد

آردوینو نانو

درایور L293

چرخ

ماژول سنسور LDR

جا باتری 18650

از قبل با طرز کار یک ربات نوریاب ساده بدون میکرو آشنا شدیم. در اینجا نیز هدف همان کاری است در ساخت ربات نوریاب ساده انجام دادیم. میدانیم که سنسور LDR یک سنسور نوری است که مقاومت آن با تغییر میزان تابش نور تغییر خواهد کرد. در اینجا قصد ما این است تا از این خاصیت استفاده کنیم و ربات خود را راه اندازی کنیم. برای راه اندازی ربات باید آردوینو خود را به گونه ای برنامه ریزی کنیم که با تغییر مقاومت هر یک از سنسور ها با تغییر میزان شدت نور موتورها  را راه اندازی کند.

شیلد درایور L293

برای راه اندازی موتورها نیز میدانیم که به یک درایور موتور نیاز داریم. در این پروژه ما از شیلد درایور L293 استفاده خواهیم کرد. در پروژه قبلی مربوط به ساخت ربات هوشمند با آردوینو ما با این مدل از درایورها آشنا شدیم. این درایور موتور L293D برای آردوینو احتمالاً یکی از پر کاربردترین درایورهای بازار است و دارای 2 اتصال سروو و 4 اتصال موتور برای موتورهای DC یا استپ است. این امر آن را به وسیله ای عالی برای هر پروژه رباتیک تبدیل می کند.

شیلد درایور L293
شیلد درایور L293

این شیلد درایور موتور سازگار با آردوینو محصولی کامل است که می توان از آن برای هدایت 4 موتور DC یا دو استپ 4 سیم و دو سرو 5 ولت استفاده کرد. این شیلد موتور DC و استپر را با L293D درایو می کند و سروو را با Arduino pin9 و pin10 هدایت می کند.

L293D یک درایور یکپارچه ، ولتاژ بالا ، جریان بالا و 4 کانال است. اساساً ، این بدان معناست که با استفاده از این تراشه می توانید از موتورهای DC و منبع تغذیه تا 36 ولت استفاده کنید ، زیرا برخی از موتورهای بسیار بزرگ و تراشه می توانند حداکثر جریان 600 میلی آمپر در هر کانال را تأمین کنند ، تراشه L293D نیز همان چیزی است که به عنوان یک نوع  پل H H-Bridge شناخته می شود به طور معمول یک مدار الکتریکی است که می تواند ولتاژ را از طریق بار در هر دو جهت ورودی ، اعمال کند.

در این پروژه ما همچنین از ماژول شدت نور ( LDR ) نیز استفاده خواهیم کرد که در ادامه برخی از ویژگی های این ماژول را ملاحظه میکنید.

ماژول شدت نور LDR Sensor Module
ماژول شدت نور LDR Sensor Module

ویژگی های ماژول شدت نور

  • می تواند روشنایی محیط و شدت نور را تشخیص دهد
  • حساسیت قابل تنظیم (از طریق تنظیم پتانسیومتر دیجیتال آبی)
  • ولتاژ کاری 3.3 ولت تا 5ولت
  • نوع خروجی :  خروجی ولتاژ آنالوگ – خروجی های سوئیچینگ دیجیتال (0 و 1) -D0A0
  • سوراخ پیچ و مهره ثابت برای نصب آسان
  • اندازه PCB بورد کوچک: 3 سانتی متر * 1.6 سانتی متر
  • نشانگر توان (قرمز) و نشانگر خروجی سوئیچ دیجیتال (سبز)
  • از تراشه مقایسه گر LM393 استفاده میکند، پایدار است

همچنین در این پروژه ما از یک برد آردوینو اونو  برای میکروکنترلر این ربات استفاده خواهیم کرد. همان طور که میدانید برد های آردوینو اخیرا به شکلی گسترده در صنایع رباتیک و اینترنت اشیا مورد استفاده قرار میگیرند هزینه نسباتا پایین و همچنین راحتی استفاده این بردهای پردازنده از دلایل گسترش استفاده این ابزار میباشد. توجه داشته باشید که شیلد درایور L293 کاملا منطبق بر بردهای آردوینو سری اونو میباشد و همین امر کار را برای شما بسیار راحت خواهد کرد و برای ساخت این ربات به کمترین میزان اتصالات و سیم کشی نیاز خواهید داشت.

برد آردوینو Uno R3 اورجینال
برد آردوینو Uno R3 اورجینال

شما میتوانید تمام قطعاتی که در بالا به آن اشاره شد و برای ساخت این ربات به آن نیاز دارید را به راحتی در فروشگاه رباتیک چالیک تهیه کنید. همچنین شما میتوانید برای ساخت ربات های مورد نظر خود از انواع کیت رباتیک تولید شده در مجموعه آموزشی چالیک نیز استفاده نمایید. در ادامه تصویر مدار این ربات را نیز ملاحظه میکنید.

مدار ربات نوریاب
مدار ربات نوریاب

در نهایت برای ساخت این مدل ربات شما به یک شاسی نیاز خواهید داشت که در این آموزش سعی بر این بده که با ساده ترین ابزار موجود که تهیه آنها به راحتی صورت خواهد گرفت این ربات را بسازیم اما چنانچه قصد دارید ربات شما ظاهر متفاوتی داشته باشد و اتصالات شما غیر از چسب باشد و با استفاده از پیچ و مهره شاسی ربات خود را تکمیل کنید میتوانید از انواع شاسی ربات موجود در فروشگاه رباتیک چالیک نیز استفاده کنید. لازم به ذکر است تفاوت ظاهر شاسی ها تغییری در عملکرد ربات به وجود نخواهد آورد جز در مواردی که ساختار شاسی ربات جزیی از عملکرد ربات میباشد و با تغییر آن عملکرد ربات نیز تغییر میباد. اما در این ربات مهمترین چیزی که ما نیاز داریم یک شاسی ربات ساده است که امکان اتصال گیربکس ها و سنسورها را دارد .

شما چنانچه به صورت حرفه ای در زمینه رباتیک آموزشی نیز فعالیت میکنید میتوانید با اخذ نمایندگی رباتیک صنایع آموزشی چالیک به شکل کامل از محتواها و خدمات آموزشی ما در این حوزه به منظور ارتقا خدمات خود استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه میتوانید با کارشناسان ما در بخش آموزش و نمایندگی تماس حاصل فرمایید.

در نهایت به منظور برنامه نویسی این ربات شما به IDE آردوینو نیاز خواهید داشت و تنها کافیست با دانلود برنامه ربات و انتقال آن به ربات خود از طریق این IDE به ربات خود مرحله نهایی تکمیل ربات خود را انجام دهید. پس از ارسال برنامه به آردوینو و اتصال درایور به باتری ربات شما نوری را که به سنسورها تابانده شود دنبال خواهد کرد. برای عملکرد بهتر ربات چنانچه تست نهایی ربات را در یک محیط کم نور انجان دهید نتیجه بهتری خواهید گرفت.

در این آموزش از باتری های 18650 برای راه اندازی ربات استفاده شده است. ما نیز پیشنهاد میکنیم از این باتری ها برای پروژه های خود استفاده کنید چرا که این باتری ها قابل شارژ بوده و شما میتوانید بارها و بارها در پروژه های مختلف خود از آنها استفاده کنید اما چنانچه تمایل داشته باشید میتوانید از باتری های قلمی نیز برای راه اندازی ربات خود استفاده کنید. چنانچه در نظر دارید از باتری های قلمی استفاده کنید حتما توصیه میگردد از 4 باتری آلکالاین برای این منظور استفاده کنید تا نتیجه بهتری بگیرید. در این صورت احتمالا مجبور خواهید بود در سایز شاسی خود نیز تجدید نظر کنید چرا که جا باتری قلمی 4 تایی برای نصب روی ربات به فضای بیشتری نیاز خواهد داشت.

افراد علاقمند میتوانند جهت تسریع در آموزش رباتیک از کلاسهای آموزشی صنایع چالیک که در گروه های سنی مختلف با رویکرد آموزش رباتیک برگزار میگردد شرکت نمایند. جهت استفاده از خدمات آموزشی ما در حوزه رباتیک و شاخه های وابسته به آن میتوانید با کارشناسان آموزشی ما در تماس باشید. همچنین مدارس و مراکز آموزشی نیز میتوانند به منظور اطلاع از خدمات ما در راستای آموزش رباتیک و اعزام مربی رباتیک به مرکز آموزشی مورد نظر با ما در تماس باشند.

در صورت هر گونه سوال در رابطه با این پست میتوانید از طریق واتساپ سوال خود را مطرح نمایید کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود. در ادامه فیلم آموزش ساخت ربات نوریاب با آردوینو را ملاحظه میکنید.

 

کد های مورد نیاز برای راه اندازی ربات نوریاب

 

//قبل از آپلود کردن کد ها حتما چند خط زیر را بخوانید
/*Arduino Light Tracking Robot *Version 1.0 *Before Uploading the sketch you must install the required libraries first. *Unless you'll get compilation error message. *Also remove the yellow jumper cap from motor driver before uploading the sketch/ #include<AFMotor.h> #define L1 A0 #define M1 A1 #define R1 A2 AF_DCMotor motor1(1); AF_DCMotor motor2(2); AF_DCMotor motor3(3); AF_DCMotor motor4(4); void setup() { // put your setup code here, to run once: Serial.begin(9600); pinMode(L1, INPUT); pinMode(M1, INPUT); pinMode(R1, INPUT); } void loop() { // put your main code here, to run repeatedly: int LSensor = digitalRead(L1); int MSensor = digitalRead(M1); int RSensor = digitalRead(R1); Serial.print("LSensor"); Serial.println(LSensor); Serial.print("MSensor"); Serial.println(MSensor); Serial.print("RSensor"); Serial.println(RSensor); if((LSensor == 0)&&(MSensor == 0)&&(RSensor ==0)) { //MOVE FORWARD motor1.setSpeed(120); motor1.run(FORWARD); motor2.setSpeed(120); motor2.run(FORWARD); motor3.setSpeed(120); motor3.run(FORWARD); motor4.setSpeed(120); motor4.run(FORWARD); } else if((LSensor == 0)&&(MSensor == 0)&&(RSensor ==1)) { //TURN LEFT motor1.setSpeed(150); motor1.run(BACKWARD); motor2.setSpeed(150); motor2.run(BACKWARD); motor3.setSpeed(150); motor3.run(FORWARD); motor4.setSpeed(150); motor4.run(FORWARD); }else if((LSensor == 1)&&(MSensor == 0)&&(RSensor ==0)) { //TURN RIGHT motor1.setSpeed(150); motor1.run(FORWARD); motor2.setSpeed(150); motor2.run(FORWARD); motor3.setSpeed(150); motor3.run(BACKWARD); motor4.setSpeed(150); motor4.run(BACKWARD); }else if((LSensor == 1)&&(MSensor == 1)&&(RSensor ==1)) { //STOP motor1.setSpeed(0); motor1.run(RELEASE); motor2.setSpeed(0); motor2.run(RELEASE); motor3.setSpeed(0); motor3.run(RELEASE); motor4.setSpeed(0); motor4.run(RELEASE); } }

 

رضا قنبری
متخصص آموزش رباتیک

رضا قنبری هستم متخصص آموزش رباتیک با بیش از 10 سال سابقه فعالیت در ایران

این مطلب را به اشتراک بگذارید

دسته بندی نشده

ماژول WIFI

ماژول WIFI قبل از خواندن این مقاله بهتر است در نظر داشته باشید مقالاتی که با عنوان ماژول در سایت قرار گرفته اند از مقالات

ماژول آمپلی فایر

ماژول آمپلی فایر قبل از خواندن این مقاله بهتر است در نظر داشته باشید مقالاتی که با عنوان ماژول در سایت قرار گرفته اند از

ماژول سنسور مجاورت خازنی

ماژول سنسور مجاورت خازنی قبل از خواندن این مقاله بهتر است در نظر داشته باشید مقالاتی که با عنوان ماژول در سایت قرار گرفته اند

14 دیدگاه دربارهٔ «آموزش ساخت ربات نوریاب با آردوینو»

  1. ببخشید من به دانش آموز علاقه مند هستم و اطلاعات زیادی از آردوینو ندارم و میخوام یه ربات درست کنم که هم مسیریاب باشه و هم نوریاب آیا میشه از یه آردوینو استفاده کرد یا خیر؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *