ماژول حافظه ی EEPROM با ارتباط I2C
قبل از خواندن مقاله ماژول حافظه ی EEPROM با ارتباط I2C بهتر است در نظر داشته باشید مقالاتی که با عنوان ماژول در سایت قرار گرفته اند از مقالات پایه و مقدماتی میباشند که برای مطالعه و یا پژوهش های دانش آموزان و دانشجویان به عنوان قدم اول در نظر گرفته شده اند.
ماژول حافظه EEPROM با ارتباط I2C یک ماژول الکترونیکی است که برای ذخیره و بازیابی داده ها استفاده می شود. EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) یک نوع حافظه غیر فرار است که امکان نوشتن و خواندن داده ها را فراهم می کند.
ارتباط I2C (Inter-Integrated Circuit) یک رابط سریال است که بین میکروکنترلر و دستگاه های جانبی از جمله حافظه های EEPROM برقرار می کند. این رابط دو سیگنال خروجی (SCL و SDA) برای ارسال و دریافت داده ها استفاده می کند.
ماژول حافظه EEPROM با ارتباط I2C عموماً شامل چندین پین است که به طور خاص برای اتصال به میکروکنترلر و سایر دستگاه های I2C طراحی شده است. علاوه بر این، معمولاً چندین پین تغذیه نیز در نظر گرفته شده است.
با استفاده از ماژول حافظه EEPROM با ارتباط I2C، می توانید داده های خود را در حافظه ذخیره کنید و به آنها دسترسی پیدا کنید. این ماژول برای کاربردهایی مانند ذخیره سازی تنظیمات، لوگ ها، داده های حسگر و غیره بسیار مناسب است.
انواع ماژول حافظه ی EEPROM با ارتباط I2C
ماژولهای حافظه EEPROM با رابط I2C (Inter-Integrated Circuit) به عنوان یک رابط ارتباطی میان میکروکنترلر یا میکروپروسسور و حافظه EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) استفاده میشوند.
این ماژولها به شما امکان ذخیره و خواندن دادهها در یک حافظه EEPROM را با استفاده از رابط I2C میدهند.به طور کلی، ماژولهای حافظه EEPROM با رابط I2C دارای آدرس I2C یکتا هستند که میکروکنترلر میتواند از طریق آن با آنها ارتباط برقرار کند. برخی از انواع ماژولهای حافظه EEPROM با رابط I2C عبارتند از:
1. ماژولهای EEPROM سری 24Cxx: این ماژولها شامل مجموعهای از حافظه EEPROM با ظرفیتهای مختلف مانند 24C01، 24C02، 24C04 و غیره هستند. آدرس I2C این ماژولها از 0x50 تا 0x57 متغیر است و میکروکنترلر میتواند برای دسترسی به هر ماژول از طریق آدرس I2C مربوطه اقدام کند.
2. ماژولهای EEPROM سری 24LCxx: این ماژولها نیز شامل حافظه EEPROM هستند، اما به طور معمول ظرفیت بیشتری نسبت به سری 24Cxx دارند. آدرس I2C این ماژولها نیز متغیر است و میکروکنترلر میتواند با استفاده از آدرس I2C مناسب به آنها دسترسی پیدا کند.
3. ماژولهای EEPROM سری AT24Cxx: این ماژولها نیز از حافظه EEPROM استفاده میکنند و دارای ظرفیتهای مختلفی هستند. آدرس I2C این ماژولها نیز قابل تنظیم است و میکروکنترلر با تنظیم آدرس I2C مناسب، به آنها دسترسی مییابد.
ماژولهای حافظه EEPROM با رابط I2C در بسیاری از پروژهها و سیستمها از جمله ذخیره پارامترها، ذخیره تنظیمات، ذخیره دادههای کاربر و ذخیره سنسورها استفاده میشوند.
تفاوت و ويژگي هاي انواع ماژول حافظه ي EEPROM با ارتباط I2C
ماژول حافظه EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) یک نوع حافظه با کنترل الکتریکی است که دادهها را ذخیره میکند. این نوع حافظه میتواند اطلاعات را حتی در صورت قطع برق نگه دارد. همچنین، این حافظه به صورت بیدرنگ دسترسی دارد و قابلیت خواندن و نوشتن مکرر روی آن وجود دارد.
ویژگی ها و تفاوتهای ماژول حافظه EEPROM با ارتباط I2C عبارتند از:
1. رابط I2C: ماژول حافظه EEPROM از رابط I2C برای ارتباط با سیستم استفاده میکند. ارتباط I2C، یک روش سریالی برای انتقال داده بین میکروکنترلر و دستگاههای خارجی است.
2. ظرفیت حافظه: ماژول حافظه EEPROM میتواند ظرفیت ذخیره سازی متغیری داشته باشد. معمولاً، ظرفیت این حافظه از ۱۶ بیت تا چند مگابایت میتواند متغیر باشد.
3. سرعت انتقال داده: ارتباط I2C قابلیت انتقال داده با سرعتهای مختلف را دارد. ماژول حافظه EEPROM میتواند با سرعتهای مختلفی مانند ۱۰۰ کیلوبیت بر ثانیه، ۴۰۰ کیلوبیت بر ثانیه و. .. عمل کند.
4. زمان دسترسی: زمان دسترسی به دادهها در حافظه EEPROM نسبتاً بلند است. این موضوع میتواند با نوع و ظرفیت حافظه EEPROM همبستگی داشته باشد.
5. نوع حافظه: حافظه EEPROM به صورت non-volatile عمل میکند، یعنی اطلاعات ذخیره شده را تا زمانی که جریان برق از بین نرود حفظ میکند.
6. دقت خواندن و نوشتن: ماژول حافظه EEPROM دقت بالایی در عملیات خواندن و نوشتن دارد و به صورت دقیق دادهها را ذخیره و بازیابی میکند.
7. دسترسی متوالی: یکی از ویژگیهای مهم ماژول حافظه EEPROM با رابط I2C، قابلیت دسترسی متوالی به آدرسهای مختلف است. با استفاده از آدرسدهی در ارتباط I2C، میتوان به صورت پیوسته به مکانیزم نوشتن و خواندن دادهها در حافظه دسترسی پیدا کرد.
ماژول های حافظه ی EEPROM با ارتباط I2C در انواع مختلف و توسط شرکت های مختلف تولید میشوند که هر کدام دیتاشیت خود را دارد در اینجا معروفترین دیتاشیت ها و کتابخانه های این نوع ماژول را نام برده و آنها را در یک فایل زیپ برای دانلود قرار میدهیم.
ديتاشيت
1. ماژولهای EEPROM سری 24Cxx
2. ماژولهای EEPROM سری 24LCxx
3. ماژولهای EEPROM سری AT24Cxx
كتابخانه
1. ماژولهای EEPROM سری 24Cxx
2. ماژولهای EEPROM سری 24LCxx
3. ماژولهای EEPROM سری AT24Cxx
دانلود کتابخانه ی EEPROM برای آردوینو
یک نمونه از كد با ماژول حافظه ي EEPROM با ارتباط I2C و آردوينو
در اینجا یک کد نمونه برای استفاده از ماژول حافظه EEPROM با ارتباطات I2C و آردوینو آمده است:
#include <Wire.h> #include <EEPROM.h> #define EEPROM_ADDRESS 0x50 // آدرس I2C ماژول EEPROM void setup() { Wire.begin(); // شروع کار با I2C Serial.begin(9600); // شروع کار با Serial Monitor } void loop() { int address = 0; int value = 255; // نوشتن مقدار در حافظه EEPROM EEPROM.begin(512); // شروع کار با EEPROM EEPROM.write(address, value); EEPROM.commit(); // ذخیره تغییرات در EEPROM EEPROM.end(); // پایان کار با EEPROM // خواندن مقدار از حافظه EEPROM EEPROM.begin(512); // شروع کار با EEPROM int readValue = EEPROM.read(address); EEPROM.end(); // پایان کار با EEPROM // نمایش مقدار خوانده شده در Serial Monitor Serial.print("Read value: "); Serial.println(readValue); delay(1000); // تاخیر ۱ ثانیه } ```
در این کد، از کتابخانههای Wire و EEPROM برای کار با ارتباط I2C و حافظه EEPROM استفاده شده است. ابتدا در تابع setup()
، ارتباط I2C و Serial Monitor آماده میشود. سپس در تابع loop()
، یک مقدار (اینجا ۲۵۵) در آدرس مشخصی (اینجا ۰) در حافظه EEPROM نوشته میشود. سپس مقدار ذخیره شده را از حافظه EEPROM خوانده و در Serial Monitor نمایش داده میشود.
لطفاً توجه داشته باشید که این کد تنها یک نمونه است و ممکن است بسته به سختافزار و تنظیمات خاصی که استفاده میکنید، نیاز
اسم ١٠ تا از پروژه هاي آردوينو با استفاده از ماژول حافظه ي EEPROM با ارتباط I2C
1. کنترل کننده دما با استفاده از EEPROM
2. سیستم ثبت وقایع دما با استفاده از EEPROM
3. قفل الکترونیک با استفاده از EEPROM و کلیدهای رمز
4. سیستم ثبت و قابلیت بازیابی اطلاعات با استفاده از EEPROM
5. دما سنج هوشمند با استفاده از EEPROM
6. ساعت هوشمند با استفاده از EEPROM و ماژول RTC
7. سیستم ذخیره سازی اطلاعات با استفاده از EEPROM و ماژول SD کارت
8. دستگاه دیتالاگر دما با استفاده از EEPROM
9. کنترل کننده رطوبت با استفاده از EEPROM و سنسور رطوبت
10. دماسنج هوشمند با رابط کاربری LCD و استفاده از EEPROM
سوالات پیشنهادات و یا انتقادات خود را میتوانید در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.